Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ-Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας»



Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας»

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα 12:00

Με την έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» και συγκεκριμένα με τα 82 συνολικά έργα μεγάλων δημιουργών συμμετέχει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου.


Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί τη νέα εκθεσιακή περίοδο (Οκτώβριος – Ιανουάριος) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και οργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Λούβρου. Συνολικά στο Τελλόγλειο θα φιλοξενηθούν 82 έργα από το Λούβρο, πολλά από τα οποία, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, παγκοσμίως. Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα εγκαινιαστεί στις 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Με την εν λόγω έκθεση το Τελλόγλειο συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση στο Τελλόγλειο –εντάσσεται στα φετινά «Δημήτρια»- είναι μέρος των πέντε εκθέσεων που οργανώνονται από τα πέντε Μουσεία (5Μ) της Θεσσαλονίκης υπό τον κοινό γενικό τίτλο «Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
Στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής
. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici, ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου